İnsanın gerçekleşmesi imkânsız hayalleri vardır. Buna rağmen yine de vazgeçmez hayal kurma huyundan. Set ayaklarımın altında uzayıp giderken bir ejderha misali, “İnsan hayal kurmalı!” dedim kendi kendime. Kim derdi ki kitaplarda okuduğum o harika yapının üzerinde yürüyeceğim, taşlarına dokunacak ve hayran hayran izleyenlerden biri olacağım.

Sabahın çok erken bir saatinde çıktık otelimizden. Metroyla bizi sedde götürecek tren istasyonuna ulaştık. Biletlerimizi önceden almış olmanın rahatlığıyla beklemeye başladık. Kalabalık yoğunlaştıkça izdiham da arttı. İtiş kakış… Trenin kalkış saati gelip kapı açılınca şaşkına döndüm. Herkes koşuyordu. Sebebini çok sonra anladım. Trene geç ulaşan ayakta kalıyor ve o bir saat on beş dakikalık yolu ayakta gidiyordu. O müthiş yeri görecek olmanın heyecanından hiç aldırmadım bu duruma. Daha önce hiç trene binmemiş olduğumdan yine bir ilk olacaktı bu yolculuk benim için. Yürürken raylardan çıkan ses, manzara, binalar… Güzel bir yolculuk oldu hasılıkelam.

Çin Seddi, Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarı. Kalıntıları Pa Hey körfezinde deniz kıyısında başlar, Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang Ha nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü!nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 6000 km’yi bulur. Bugün ayakta kalan kısım, Ming Hanedanı devrinden kalan 2500 km’lik seddir.

Çin Seddinin temeli yirmiden fazla ayrı krallık tarafından atılmış. Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar vermiş. Amaç tarihçilere göre farklılık gösterse de şu şekilde özetlenebilir: Moğol ve Türk istilalarından kurtulmak, yıktığı beyliklerin yöneticilerini sürgün ve ağır işlerde çalıştırmak, ülkeden kaçışları önlemek, ülkenin tek yönetim altında toplandığını dışarıya göstermek…

Duvarın yüksekliği 4-6 m, taban kalınlığı 7 m, üst kalınlığı 6 m. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri mevcut. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale, 9 km’de bir fener kulesi bulunmakta. Duvar üzerinde zaman zaman saray ve tapınaklara rastlamak mümkün. Bazı yerlerde setler kademeli savunmaya elverecek şekilde yapılmış. Seddi en son onaran ve savunma amaçlı kullanan Meng Hanedanı olmuş.

Duvarın resmî bitiş tarihi 1644. “Mor Hudut” ve “Dünyanın Ejderhası” gibi isimlerle anılmış. Çin Seddi  “The Great Wall” ismini 19. yy’da almış. Efsaneye göre duvarın yapım güzergahı bir ejderhanın bıraktığı izlerin takibiyle oluşmuş. 7 Temmuz 2007’de dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiş. Üzerinde binlerce savaş yaşanmış bu duvarın. Sonuncusu ise 1938’deki Çin-Japonya Savaşı. 

Dünyanın en uzun mezarlığı olarak da bilinen set ölen binlerce inşaat işçisine mezar olmuş. Duvarın inşasında insan kemiklerinin kullanıldığı görüşünün kaynağı bu olsa gerek.

Duvarla ilgili efsaneler çok. Duvarın inşaatında çalışan bir çiftçinin karısıyla alakalı hikâye bunlardan birisi: Ming Jiang Nu, kocasının inşaat sırasında öldüğünü duyunca duvarın önüne gider. Ağlar ağlar… O kadar ağlar ki göz yaşlarından dolayı duvar çöker. Çöken duvarın altından kocasının kemikleri çıkar. Alır kemikleri ve evinin yakınlarına gömer. Bu olayın anısına Çin Seddi’nin yanına kadının heykeli yapılır.

Seddin en çok ziyaret edilen kısmı, Ming Hanedanlığı döneminde yapılan, Pekin’e en yakın olan Badaling bölgesidir. Buraya ulaşım gayet kolay. Tren, otobüs veya özel araçlarla sette tırmanılacak yere kadar ulaşmak mümkün. Çin Seddi’ne girişler ücretli. İsteyen iniş ve çıkışlarını yürüyerek yapabiliyor. Acelesi olanlar ve bizim gibi tembeller için teleferikle inip çıkmak da imkân dahilinde.

Havada sis yoksa şanslısınız, demektir ve güzel manzarayı seyredebilir, güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Topuklu ve kaygan ayakkabılar giymemeye çalışın. Çünkü çok kaygan ve sarp yerler mevcut. Küçük kafeler, büfeler bulmak imkân dâhilinde yukarıda da. Ama tedbir insanıyım, diyorsanız yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürünüz. Ekim ayı olmasına rağmen güneş yakıcıydı. Oradan hesap edin ve güneş kreminizi asla unutmayın.

İyi yolculuklar!